Karbantartási tippek, ötletek, hogy magad is el tudd oltani a tűzet amíg oda érünk

Örök életű nyomtatófejek

Sajnos örök életű nyomtatófejek a mesében sem léteznek. Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy rettenetesen fontos a nyomtatók rendszeres, időszerű, napi, heti, havi karbantartása. Viszont ha betartod az általunk javasoltakat, nagyon sokáig nem lesz problémád a nyomtatód fejeivel. Van ügyfelünk aki minden hétfőjét azzal kezdi, hogy alaposan körbetakarítja a tintával érintkező alkatrészeket, és ez meg is látszik, 3 éve nem voltunk nála még csak karbantartáson sem.

Igen, nem elég csak magát a fejeket megtakarítani, az ő munkájukat kiszolgáló egységeket is meg kell tisztelni egy alapos tisztítással. Úgymint cap (ezek a gumi sapkák zárnak rá a fejekre tisztításkor és akkor amikor nem dolgozik a nyomtató, illetve amikor tintát szív a rendszer), valamint a wiper (lehúzó gumi).

Fontos, hogy mindig távolítsd el a fejről lelógó szöszöket, hajszálakat, nem oda való dolgokat. Cap-ek tekintetében egy-két jó tanács.

Legalább évente cseréltesd őket (gyári adat szerint fél évente) így biztos lehetsz benne, hogy nem fognak fúvókáid beszáradni. Sajnos a cserélt fejek esetében soknak nem kellett volna meghalni ha nem 3 évente cserélték volna ezen alkatrészeket. Fontos hogy a cap szép tiszta állapotban legyen, így jól rá tud záródni a fejre valamint biztosítja a tisztításhoz szükséges vákuumot. Ha nincs vákuum, nincs tisztítás, ha nincs jó záródás, nincs ép fúvóka sor. A koszos, tintában tocsogó wiper nem tudja megtisztítani a fejek felületét, így ezek cseréjét se hanyagold el, évente ez is újuljon meg. Ha betartod ezt az apró figyelmességet nyomtatód meghálálja törődésed.

Így tisztítsd meg a VG, SG sorozat nyomtatók fejeit, a capeket, és a wipert
(kövesd az útmutatót)

VG2, SG2, sorozat nyomtató fejek, capek, és a wiper tisztítása (kövesd az útmutatót)
(itt a különbség, hogy kézzel kell kihúzni a fejet nem úgy mint a VG, SG sorozatnál)

Hogyan tisztítsd meg nyomtatód tintagyűjtő tartáját

A "varázsszó" a Nitrohígító. Töltsd fel a flakont kb. negyedig, zárd le majd jó alaposan rázd össze, átöblögetve a felületet, majd töröld ki egy papírkendővel. Ezután ismét tölts fel negyedig, fektesd le a flakont és 5-10 percenként forgasd át, hogy az oldószer leoldja az edény faláról a maradék lerakódott tintát. Végül ismét az edény tisztára törlése következik. Javasoljuk, hogy kívülről is töröld át a flakont, mert néha kívülről koszosabb mint belül.

A fekete, retkes flakonba nem lehet látni a tinta szintet
(kiöntsem vagy ne öntsem?)

A tisztítás utáni állapot, szép, átlátszó, egy darabig ismét
jól látható majd a tintaszint

A régi klasszikus, a karbantartás

Sajnos 23 év tapasztalat után is azt látjuk, hogy kevesen foglalkoztok a gépek karbantartásával. Pedig nagyon megéri egy kis odafigyelés, és legalább havi 1-2 alkalommal célszerű gondoskodni a gépek egyes alkatrészeinek megtisztításáról.

Ezek a berendezések, érzékeny, precíz eszközök így kifogástalan állapotukról rendszeresen gondoskodni kell. Ha bizonytalanok vagytok, kérjetek segítséget tőlünk, vagy nézzetek meg erről szóló videókat a neten. Aki már az Eco-Sol Max 3 vagy az új TrueVIS tintát használja az különösen érintett ez ügyben, mivel az új tinta gyorsabban szárad ami kihatással van a tintával érintkező alkatrészekre is. Miről is van szó?

A felhasználói szintű karbantartás a következőket foglalja magában. A nyomtató lelke és egyben legfontosabb alkatrésze a nyomtatófej. Rendszeresen törőld körbe a nyomtató fejet a feltapadt tintacseppektől, mindig ragyogjon, távolítsd el a lelógó szőr és hajszálakat, oda nem való fólia és papír darabokat, egyebeket. A nyomtatófej alsó feléhez - ahol a fúvókák találhatóak - csak a legszükségesebb esetben nyúlj.

Másik nagyon fontos alkatrész a wiper, más néven lehúzó gumi. Ezt is tartsd tisztán, sokszor tapasztaljuk, hogy olyan siralmas állapotban van, hogy nem csoda hogy nem tudja elvégezni feladatát és idő előtt tönkre megy a fej. Erről is távolítsd el a felesleges tinta gócokat, oda nem illő, rászáradt tinta darabokat, ha kell törd le, legyen ez is teljesen tiszta, rugalmas. Ha úgy látod kikeményedett azonnal cseréld ki. Ezt a feladatot te magad is eltudod végezni, hívj minket és elmondjuk hogyan, olvasd el a user manualt, vagy nézd meg a youtube csatornáján az idevonatkozó videó anyagot. Javasoljuk, hogy a wipereket legalább 6 havonta cseréld ki.

A harmadik fontos terület a cap-ek állapota. Ezeken pihen a fej, ezek záródnak rá a nyomtatófejekre mikor szívja a tintát a rendszer. Ha ezek elhasználódnak, elkopnak - vagy valami odaszáradt szennyeződés miatt nem jön létre a szükséges vákuum - eltömődhetnek a fúvókák.

Ezeket is rendszeresen töröld át a festéktől, legyenek tiszták, rugalmasak. Ha sokszor előfordul a fejteszt során valami hiba, rendszeresen hiányozanak fúvokák, erősen gyanakodj a cap hibájára, azonnal kérj cserét. Ne várd meg míg a fej teljesen tönkremegy!

Ne feledd a fej védelme mindenek felett!

Amennyiben azt írja ki a nyomtató hogy Maintance cleaning akkor ne csak az Enter gombot nyomd meg nyugtázva, hogy rendben van, hanem csináld is meg. Találkoztunk olyan felhasználóval aki még soha nem csinált ilyet, pedig 2 éve nyomtat. Ez baj.

Ne félj tőle, rendszeresen "fürdesd meg" nyomtatódat, meglátod meghálálja! 

Nyomtató karbantartás - lépésről lépésre

Mivel többen kérdeztétek, hogyan tisztítsátok meg a nyomtató lényeges részeit, feltettünk nektek egy pár videós linket, ahol a videó jól bemutatja, hogy hol mit kell letakarítani, vagy például azt, hogy hogyan kell a wipert cserélni. Azon senki ne akadjon fenn, hogy neki nem ilyen gépe van a folyamat a lényeg, mindenhol ugyan ezt kell csinálni.

Nyomtatófej (head), lehúzó gumi (wiper) és zárósapka (cap) tisztítása

Lehúzó gumi (wiper) csere

Tartsd tisztán a görgőket

Évente egy alkalommal takarítsd meg a görgőket. Az idő elteltével a görgők elkoszolódnak, a felületük megtelik szennyeződéssel, ragasztó maradékkal, emulziós réteggel. A tisztításhoz kizárólag gyógyszertárban kapható tiszta alkoholt vagy vegyszerboltban kapható izopropil alkoholt használj. A benzines alapú tisztítószerek oldják a gumit, így ezeket kerüld. Ha nagyon tönkrement a felülete vagy már nem szépen forog cseréld vagy cseréltesd őket. A kúpos (szélső) görgőt úgy kell betenned, hogy a görgő szélesebb fele kifelé néz, azaz a gép oldala felé, de ez jelölve van az oldalán egy piros pöttyel is.

Miért olyan fontos a karbantartás?

A lenti képek tanulsága szerint még mindig akad olyan felhasználó aki nem veszi komolyan a karbantartási folyamatokat. Ismét elmondjuk, hogy évente legalább egy alkalommal kérjetek általános karbantartást kollégánktól vagy végezzétek el a minimálisan szükséges tisztításokat, cseréket. Ezzel biztosítható az eszköz hosszútávú probléma mentes működése. Továbbá nagyon figyeljetek oda és tartsátok be az eszközök helyes üzemeltetéséhez szükséges előírásokat.

Mire elég egy tisztító szett?

Többre mint gondolod. Egy két jó tanács a használattal kapcsolatban. Ne öntsd ki az üvegből. Mártsd bele az oldószerálló tisztítópálcát majd húzd le a felesleget a szélén. Ne csöpögjön. Végezd el a tisztítást úgy, hogy először csak körbe itatod a fejet és nem húzogatod rajta a pálcát. Ha feloldotta az erős lerakódást, akkor lehet előre hátra mozgatni a pálca fejét. (különben a rászáradt tinta plakk szétcincálja a fejet) A koszos szivacsot töröld le egy papírtörlővel, majd mártsd vissza az edénybe. Nem baj ha fekete lesz a folyadék, oldószer képessége megmarad így is. Mosd ki ebben a folyadékban a pálcát, itasd le róla a felesleget, papírtörlőben nyomkodd ki.
Egy ilyen pálca 5-8 alkalommal is használható. Ha mindent jól csinálsz 1 évig biztosan elegendő a szett a karbantartásra. Megjegyezzük, hogy az olcsó kínai pálcika nem tud ilyet, ennek a szivacsát a belemártás pillanatában megeszi az oldószer, a szivacs felpüffed, a pálca nyomban elhajlik, ergo használhatatlan erre a célra. Nálunk vásárolhatsz eredeti pálcát, akár darabra is.

Mivel tisztítsd Roland eszközödet ?

Már többször volt róla szó de akkor újra. Mindenféle belső, műszakilag érzékeny alkatrészt, csatlakozót, panelt, kapcsolót, görgőt, encoder szalagot, szenzort, kijelzőt kizárólag gyógyszertárban kapható alkohollal vagy izopropil alkohollal tisztítsatok !!! Semmi más nem jó. Ismételjük ! NEM JÓ !
Egy felhasználó jelezte, hogy rosszalkodik a gépe. Na vajon miért? Mert az alkohol elfogyott és gondolta a oldószer tisztító folyadéka is megteszi. Hát nem. Nem teszi meg.
A gépekbe sok a műanyag alkatrész - ilyenek a szenzorok lencséje is - amit ha oldószer ér azt azonnal megmarja, bemattítja és máris kész a baj, nem tud helyesen olvasni a műszer. Történt már olyan is felhasználóval, hogy benzin alapú tisztítószerrel egyszerűen letörölte az encoder szalagról a 1440 dpi-s rovátkákat (lásd képet jobbra, klikk esetén nagyban is).
A gumi görgők sem szeretik az erős, maró anyagokat. Bármit teszel a gépeddel előtte kérdezz, hidd el mindenkinek jobb és olcsóbb.

Így tisztítsd meg nyomtatód encoder szalagját.
(lényegi rész a video 1:10 percénél kezdődik)

Time for Maintenance - szavak, melyekről még nem is hallottál

Rendszeresen találkozunk olyan gépekkel melyek bekapcsolás után azonnal ezzel a figyelmeztető üzenettel köszöntenek. Time for Maintenance. Ebből tudjuk, hogy az időszerű karbantartás elmaradt.
Kérdezzük: vajon mióta mondja ezt a gép? Ó már vagy 4-8 hete... talán. Uhh.
Ha ezzel köszönt nyomtatód, akkor vedd komolyan a kérését és ellenőrizd milyen állapotban vannak a nyomtató fejek, ha tiszta máris kész vagy, ha viszont nem az akkor mindenképp pucold meg, ezzel igazából magadnak teszel jót, megkímélve a pénztárcád gyors kiürülését.

Anyagleválasztás határértékének beállítása (ha nem vágja le a gép az anyagot)